DEN GAMLE KRAMBOD
Historien bak "Den Gamle Krambod"
Fra landhandel til museum
"Den Gamle Krambod" åpnet dørene som en slags landhandel-museum allerede juleferien 1990. Her tilbys blant annet møbelbeslag, parafinlamper, bygningsdetaljer, samt reparasjon av lamper og gamle ovner
Tradisjon og håndverk
I over 30 år har butikken vist seg som en unik ressurs for tradisjonsbevaring, og beholdt fokus på autentiske detaljer og håndverk. Ifølge organisasjonen Bygg og Bevar fører Kramboden bygningsdetaljer til gamle hus, reparerer og produserer egne beslag og lamper – også på spesialbestilling Bygg og Bevar.
Lokal forankring
Kurt Sandaunet er kjent som eier og ledende kraft bak Kramboden, ofte omtalt som "Bakklandets vaktmester". Han er en lokal profil som har samlet og delt mye kunnskap om området gjennom sitt engasjement og eierskap til butikken
Bakklandet – kort historisk bakteppe
-
Eldgammel forstad
Bakklandet var Trondheims første forstad, med bebyggelse fra midt på 1600‑tallet. -
Harde tider
Svenskene brente ned området under beleiringen i 1658, og senere ble det brent igjen i 1718 under Armfeldts felttog. -
Arbeiderstrøk og skippermiljø
Nedre Bakklandet utviklet seg over tid til et aktivt skippermiljø, fullt av handel, håndverk og bryggefasiliteter. Området ble etter hvert en arbeidertett bydel. -
Verneverdig miljø
Bakklandet er i dag fredet som et bymiljø med nasjonal kulturhistorisk verdi. Mange gamle trehus er restaurert og gir området en idyllisk og turistvennlig karakter -
Motstand mot sanering
På 1960- og 70‑tallet ble det lagt planer om en motorvei gjennom Bakklandet, men harde lokale protester og engasjement fra beboere og arkitekter førte til at disse planene ble skrinlagt...
-
Høsten 2023 oppstår Blomster og Vin på Bakklandet.

Historien
Ingrid Mathea Norwich hadde gått forbi den gamle krambod utallige tanker og tenkt at dette hadde vært et flott lokale for en vinbar. Som sagt så gjort etter å ha presntert planene for huseierne var det kart for åpning 23 oktober 2023. Oppstart gikk over alt forventning og man lærte mye første driftsår. Man så positivt på 2025. Lite ante man at gaten utenfor ville bli opp-gravd og restauranten nedstengt i store perioder i 2025. Noe man overlevde med et nødskrik. Nå er troen man tro 2026 blir første hele år med normal drift. Vi krysser fingrene og ønsker deg hjertelig velkommen innom.
Vision
Skape en hyggelig atmosfære for alle, hvor du kan få servert italienske smaker fra gode råvarer. Samt skape et miljø hvor du kan smake gode viner fra områder vi selv har besøkt og blitt kjent med produsentene.
